Hozzávalók:
– a gombóchoz:
50 dkg tehéntúró
2 db tojás
5 púpozott evőkanál apró szemű zabpehely
1 mokkáskanál só
1 evőkanál akácméz
– a morzsához:
1 evőkanálnyi vaj vagy étolaj
5 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál szárított búzacsíra (ha éppen nincs, elhagyhatjuk)
1 evőkanál akácméz
– az öntethez:
400 g tejföl
1 evőkanál akácméz
A túrót összedolgozzuk az egész tojásokkal, a zabpehellyel, sóval és mézzel. Ha a túró nedvesebb volt, és ezért lágynak érezzük a masszát, hagyjuk állni egy fél órát.
Közben készítsük el a morzsát! Egy serpenyőben felmelegítjük a zsiradékot a mézzel, hozzáadjuk a búzacsírával elkevert zsemlemorzsát, és lassú tűzön arany barnára pirítjuk.
A túrós masszából vizes kézzel apró gombócokat formázunk, és enyhén sózott, lassú forrásban lévő vízben megfőzzük. Ha a gombócok feljönnek a víz tetejére, szűrőkanállal kiszedjük, meghempergetjük a morzsában és tálra tesszük.
A mézzel összekevert tejföllel kínáljuk. Bőven tejfölözve az igazi!
Jó étvágyat!
Megjegyzés: Ne használjunk erősebb aromájú mézet, mert megváltoztatja az étel ízét!